Hírek részletei

Vissza

Multifunkcionális terem épülhet Székelyudvarhelyen

Szebb és jobb lesz a sportcsarnok, de egy teljesen új is megépülhet.  

Nézőinknek, szurkolóinknak bizonyára  feltűnt, hogy az elmúlt hónapokban a székelyudvarhelyi sportcsarnokban több, kisebb-nagyobb változás történt. A Székelyföldi Kézilabda Akadémia igazgatója, Ilyés Szabolcs mondta el honlapunknak, hogy milyen felújítások voltak és lesznek még a sportcsarnokban, illetve beszélt a más udvarhelyi sportágakkal, klubokkal való együttműködések fontosságáról is.

A háromrészes interjú második, az infrastruktúrára vonatkozó részét közöljük.

Az Akadémia és felnőtt csapat működtetése mellett mit tart még kiemelt feladatának a SzejkeSportklub?

Szeretnénk jelentős fejlesztéseket eszközölni a város sportpályáin és nem csak a kézilabdát, de más sportágakat is lehetőségeinkhez mérten segíteni. Helyzeti előnyben vagyunk az anyagi lehetőségeinknek köszönhetően, ami nagy felelősséggel is jár. Ezen felelősség tudatában igyekszünk végezni a saját feladatainkat és a lehető legjobb kapcsolatot kiépíteni a városi sportklubokkal, egyesületekkel, hiszen a cél közös: Udvarhely sportjának fellendítése.

Hogyan valósul meg a városi sportklubokkal való kapcsolatépítés?

Próbálunk segíteni szakembereinkkel, a kiegészítő személyzetünkkel. Ez leginkább a futsallal kapcsolatban alakult ki. Kiemelt sportrendezvényeket népszerűsítünk vagy éppen nemsokára egy Puskásról szóló könyvbemutatót szervezünk. Jó a kapcsolatunk az SZFC-vel is, a hétvégi nagyváradi elleni derbinkre a tervek szerint szervezetten fognak érkezni, illetve az FK Székelyudvarhely felnőtt és U19-es csapatát is meghívtuk.

Korábban jelzés érkezett más sportegyesületektől, hogy sok edzésidőt „elviszünk” a város sporttermeiben, ezért megnéztük, hogy hol tudunk lyukakat találni és sikerült is pár órát felszabadítani, amit át is engedtünk más sportágaknak. Mi nem egy „kézilabda-sziget” szeretnénk lenni, hanem az udvarhelyi sportok zászlóshajója. Igyekszünk ennek megfelelően is viselkedni, kommunikálni és kapcsolatot építeni. Jelenleg jók a lehetőségeink, az udvarhelyi sport egésze is kell ebből profitáljon.

Mit értesz ezen pontosabban?

Itt elsősorban az infrastruktúra-fejlesztéseinkre gondolok. Pálya- és csarnokfelújításaink, a rekortán-borítások mind a futsalnak, mind pedig a nagypályás focinak és az atlétáknak is alkalmasak lesznek edzések végzésére vagy konkrétan a sportcsarnokban megvásárolandó eredményjelző kompatibilis lesz nem csak kézilabda, de számos más sportágra is.

Belső felújításon esett át a székelyudvarhelyi sportcsarnok – mi lett másabb, jobb, szebb, mint eddig?

A sportcsarnokot teljesen sikerült belül újrameszelni, amire a 2005 évi nagy árvíz utáni felújítás óta nem volt lehetőség. Számos renováláson esett át a belső rész, a protokollteremtől kezdve, az orvosi szobán át, a sajtóteremig.

Milyen új berendezések kerültek az elmúlt fél évben és kerülnek még a sportcsarnokba? A főbejárat után nem lehet nem észrevenni az edzőszőnyeget.

Egy egy későbbi projekt része, de mindenképp még 2019-ben meg fog valósulni a sportcsarnok egy új, a mai kornak megfelelő nagyméretű LED-es eredményjelzővel való felszerelése. Továbbá a csarnok hangosítását is felújítjuk, illetve a jelenleg nem működő lámpatestek javítása mellett teljesen új lámpatestekkel is meg lesz erősítve a mostani fénytechnika. A bejárati részre valóban új edzőszőnyeg került, amely nagymértékben segíti nemcsak a kézilabdázók, de az atléták edzéseit is, nem utolsó sorban pedig esztétikailag is mutatósabb a sportcsarnokba érkezőknek.

Mi van még hátra, a továbbiakban még milyen változásokat vehetünk észre a jövőre negyven éves sportcsarnokban?   

Szerettük volna úgy kialakítani dizájn szempontjából is a belső teret, hogy valóban otthonosan érezhessék magukat a játékosok és az udvarhelyi szurkolók egyaránt. Több, a székely színeket – és egyben klubunk és akadémiánk színeit is – megjelenítő újítás történt. Elég, ha csak a pálya szélén levő két palánk újrafestésére gondolunk vagy a két oldalon felfüggesztett tizenhat darab nagyméretű molinóra. Az eredményjelző oldalán egy csak ránk jellemző óriásmolinóval szerettük volna kifejezni, hogy fiataljainkra építünk, miközben tiszteljük hagyományainkat és a helyi nevelésekben látjuk a jövőt. Egy másik nagyméretű molinón pedig ott van Udvarhely sporttörténetének talán eddigi legnagyobb sikere – az SzKC-s Challenge Kupa győzelem – amelyre mi, a Szejke SK is nagyon büszkék vagyunk.

Nagyobb, szerkezeti felújítást 1993-ban, illetve egy még nagyobbat 2006-ban végeztek a sportcsarnokban. Tizenhárom évvel ezelőtt az üléseket és majdnem az összes belső elemet, még a padlót is kicserélték. A mostani felújítással mekkorát lép előre a csarnok?

A sportcsarnok a Szejke Sport Klub és a Székelyföldi Kézilabda Akadémia első számú bázisának is tekinthető, így evidens volt, hogy ha lesz lehetőségünk, akkor itt jelentősen be fogunk szállni a  költségekbe, ami a felújítást illeti és megpróbáljuk otthonosabbá varázsolni. Úgy gondolom, hogy ez sikerült is. A kapukat, valamint a mögötte lévő hálókat is ki fogjuk cserélni. A padlózat az ország egyik legjobbja és az ülések is rendben vannak, azokat nem fogjuk újítani.

Kívülről is látható változtatás lesz-e az épületen?

A csarnok főbejáratát illetően fogalmazódtak meg különböző tervek, de jelentős változás nem várható. A megrongálódott lépcsőzetet felújíttattuk, így már nincs sérülésveszély.

A belső falakra milyen reklámok, panók kerülnek-kerülhetnek fel?

Fontosnak tartottuk, hogy rendezett képet adjon a sok felfüggesztett támogatói molinó. Nem voltak rendszerezve, így egy idő után esztétikailag is rontott a képen. Most a támogatók többsége egy egységes méret szerint kell molinót készíttessen, amelyek a két kapu mögötti részen kerülnek felszerelésre.

Milyen infrastrukturális felújításokat végeznek a Székelyföldi Kézilabda Akadémia többi, kisebb bázisán, például a Móra Ferenc általános iskolában vagy a Bányai János Szakközépiskolában?

A másik nagy felújítási projektünk a Móra Ferenc általános iskolához kötődik, hiszen az iskola mögötti betonpálya és környéke teljes felújításon fog átesni. Rekortán-burkolat kerül a pályára, ráadásul fedett lesz, egy állandó, felfújható ballon lesz rá telepítve, amelynek a lelátó felőli oldala felhúzható lesz. A lelátórész is teljesen megújul, ahogyan a lelátó feletti ugrósánc és futósávok is. A futósávok mellé még utcai kondigépek is kerülnek.

A harmadik fontos bázisunk a Bányai János Szakközépiskola tornaterme, ahol szintén ki fogjuk cserélni a kapukat és a megrongálódott hálókat, ezenkívül pedig ide tervezzük az Akadémia multifunkcionális konditermét is.  

Tavaly óta szó van arról, hogy egy új sportcsarnok is épülne Székelyudvarhelyen, a mostani műgyepes futballpálya, illetve a stadion közötti részen, az ún. Frecska-kert nevű városrészen. Hol tart ez az ügy?

Több tárgyalásunk is volt ebben az ügyben Magyarországon. Pozitívak a fejlemények, a szóban forgó területet kell mielőbb megvásároljuk, utána pedig egy látványtervet készítsünk. Középtávon jó esélyt látok rá, hogy ez a projekt megvalósuljon és egyszer s mindenkorra megoldja az Udvarhelyre jellemző teremhiányt.

Csak gyakorlásra, edzésre alkalmas terem lenne, vagy pedig az Akadémia csapatai, illetve a felnőtt együttesek meccseit is ott játszanák?

Méretéből adódóan Udvarhely egy olyan multifunkcionális teremben gondolkozhat, amely elsősorban edzés-műhelyként funkcionálna. A teremben egymás mellett három szabályos méretű pálya kapna helyet, amely két leengedhető elektromos függönynek köszönhetően három edzésteret jelentene. Ez viszont nem zárja ki, hogy kiemelt mérkőzés legyen a csarnokban, ugyanis mobillelátókban gondolkodunk. A három pálya helyére keresztbe kerülne egy centerpálya, amennyiben kiemelt sportesemény van és körbe több ezer szék lenne telepíthető néhány óra alatt. Egyszerre lenne fenntartható, multifunkcionális és rendkívül hasznos.

 

Tooltip text
Következő mérkőzések
Főtámogató
Magyarország Kormánya
Támogatók